کد خبر 1444146
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۵
تبخیر؛ سرنوشت بیش از دو سوم بارش‌های کشور

ساختار مدیریت منابع آب کشور بایستی با تمرکز بر نفوذ حداکثری آب در آبخوان‌ها علاوه بر جلوگیری از اتلاف آب براثر تبخیر، مانع از افزایش تعداد دشت‌های ممنوعه کشور شود.

به گزارش مشرق بر اساس داده‌های روزانه بارش سازمان هواشناسی، کشور از نعمت ۴۳.۵ میلیارد مترمکعب بارش پاییز بهره‌مند شده است. میانگین بارش کشور از ابتدای سال آبی جاری یعنی از اول مهرماه تا تاریخ ۴ آذرماه، ۲۶.۴ میلی‌متر گزارش شده که کل ای حجم بارش برابر ۸۷ درصد از حجم مخزن سدهای کشور است.

از ۴۳.۵ میلیارد مترمکعب بارش‌های کشور، تنها ۶.۲ درصد برابر ۲.۷ میلیارد مترمکعب آب وارد مخزن سدهای کشور شده و بر نگرانی همیشگی مدیران وزارت نیرو از شرایط آبی کشور مهر تایید زده است. تداوم این نگرانی موجب شده که مسئولان در مواجهه با مردم همواره به تصویرسازی از یک بحران غیرقابل حل بپردازند.

سرنوشت این بارش‌ها چه می‌شود؟

بر اساس آخرین بیلان آبی منتشرشده (نمودار ۱)، ایران به‌طور متوسط سالانه در بلندمدت ۳۹۶ میلیارد مترمکعب بارش دریافت می‌کند که ۷۵.۵ درصد از این مقدار یعنی ۲۹۹.۱ میلیارد مترمکعب تبخیر می‌شود. ۱۹۹.۷ میلیارد مترمکعب از تبخیر کشور در ارتفاعات و ۸۶.۷ میلیارد مترمکعب آن در دشت و مابقی تبخیر از دریاچه‌ها و آب‌های زیرزمینی است.

تبخیر از بارندگی سهم اص لی اتلاف آبی کشور

بر اساس نمودار چرخه آب کشور ۷۱.۹ درصد از بارش‌های کشور پیش از تبدیل‌شدن به رواناب، یا نفوذ در آبخوان‌ها براثر تبخیر از دست می‌رود. به بیانی دیگر بعد از بارش باران و مرطوب شدن خاک، به این دلیل که خاک به حد اشباع خود نرسیده، بارش‌ها تبدیل به رواناب نمی‌شود. تشکیل نشدن رواناب از پر شدن سدهای کشور و افزایش ذخایر سطحی نیز جلوگیری می‌کند.

سهم تبخیر از بارندگی در حوضه‌های آبریز درجه ۲ کشور در نمودار ۲ نشان داده‌شده است. همان‌طور که مشاهده می‌شود، تبخیر از بارندگی بخش عمده بارش را در حوضه‌های آبریز درجه ۲ کشور را تشکیل می‌دهد.

تبخیر؛ سرنوشت بیش از دو سوم بارش‌های کشور

تبخیر؛ سرنوشت بیش از دو سوم بارش‌های کشور

آبخیزداری راهکار مقابله با تبخیر

حکمرانی آب کشور از یک بحران مدیریتی که تمام توان خود را معطوف به ذخیره آب به‌صورت سطحی کرده است رنج می‌برد. هنگامی که میانگین تبخیر و تعرق بالقوه کشور ۳ برابر میانگین جهانی است، راهبرد نگهداشت آب به‌صورت سطحی و در پشت سدها به‌سان ارایه‌ی آدرس غلط است. ساختار مدیریت منابع آب کشور بایستی با تمرکز بر نفوذ حداکثری آب در آبخوان‌ها علاوه بر جلوگیری از اتلاف آب براثر تبخیر، مانع از افزایش تعداد دشت‌های ممنوعه کشور شود.

آبخیزداری و آبخوان‌داری به‌عنوان روشی شناخته‌شده برای تسریع نفوذ آب در زمین است. در این روش با استفاده از تقویت پوشش گیاهی و یا ناهمواری‌های مکانیکی علاوه برافزایش نفوذ آب در آبخوان باعث کاهش فرسایش خاک و حفظ منابع ارزشمند خاکی می‌شود که درمجموع کاهش اتلاف منابع آبی براثر تبخیر را به همراه خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 3
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • دکتر توکلی IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۸
    0 0
    برنامه پایش و کاهش تبخیر (پوکت) تنها راه نجات کشورهای واقع در اقلیم خشک و نیمه خشکی چون ایران است. فقط ۱۰ درصد از تلفات تبخیری بارش اگر کم شود ضمن بهبود بهره وری آب سبز، کسری مخازن آب های زیرزمینی بطور چشمگیری جبران و آب مطمئن، عاری از آلودگی و پایداری را به همراه خواهد داشت. راه نجات کشور، نه تکیه بر آب آبی است و نه آب خاکستری، بلکه فقط و فقط توجه و سرمایه گذاری بر آب سبز است. سهم آب سبز در تولید غذای مردم دنیا حدود ۷۰ - ۶۰ درصد است اما سهم آب سبز در تولیدات محصولات زراعی فقط ۱۰ - ۸ درصد است
  • IR ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۸
    1 0
    قدیم چیزی داشتیم به اسم آب انبار که در عمق زمین و به تعداد پله های زیاد ساخته می شد چرا قدیمی های همین سرزمین بجای اینکه راحت و بی در دسر حوضچه هایی در سطح بسازند و آب را روباز جمع کنند دنبال ساخت طرح های سخت و پیچیده ساخت آب انبارها اونم با امکانات آن زمانه می رفتن ؟ اگر توانستیم جواب این سوال را پیدا کنیم بعدش می فهمیم چه کار باید بکنیم فعلا که ژاپنی ها طرح آب انبارهای قدیمی ما را بردند و با مدرن کردن به ساخت سیلوهای بزرگ زیرزمینی ذخیره آب رسیدند ما هنوز به گذشته خود رجوع نکردیم اصلا گذشته خود را بوسیدیم گذاشتیم کنار و خب هنوز هم پشت هم سد می سازیم آن سوال را باید از مسئولان و مدیران پرسید .
  • IR ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۸
    0 0
    تبخیر رطوبت هوا را اضافه می‌کند و گیاهان از آن استفاده می‌کنند. هوای خشک و بدون رطوبت ب گیاهان و جانداران آسیب می‌رساند. آثار رطوبت را در شمال ایران می‌توان مشاهده کرد. هدف باید جمع اوری آب‌های روان بشود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس